Infrarood panelen als bijverwarming

Infrarood panelen als bijverwarming

Een infrarood paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen. Hieronder staan de meest voorkomende situaties. Maar bedenk wel: het gebruik van een infrarood stralingspaneel kost ook energie.

Zithoek

Bijverwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming kan wat lager (dat bespaart energie), je hebt het toch aangenaam warm door het infraroodpaneel (dat kost natuurlijk energie).

Badkamer

Verwarmen van de badkamer, alleen als je er bent. De radiator staat altijd uit of heel laag (bijvoorbeeld stand 1 van de thermostaatknop). Even het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan lange tijd de radiator aan laten staan. Dit werkt alleen met een IR-paneel dat snel opwarmt.

Werkkamer

Verwarmen van een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent. Een tijdje het IR-paneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator. Waar het omslagpunt ligt (bij 2, 4, 6 uur, ...) hangt af van jouw situatie. Ook maakt het uit of je wel of niet alleen in huis bent. Ben je alleen, dan kun je overal de verwarming laag zetten en bespaar je best veel. Ben je niet alleen, dan brandt de verwarming in de woonkamer (en misschien ook andere ruimtes) toch en is je besparing door het gebruik van het ir-paneel kleiner. Een alternatief is een slimme thermostaat waarmee je kamers apart kunt verwarmen: daarmee kun je de werkkamer alleen verwarmen als het nodig is.

Wat is je winst in CO2 en euro?

Er zijn nog weinig praktijkgegevens over energiebesparing door bij te verwarmen met IR-panelen in Nederlandse huizen. De besparing zal sterk afhangen van de situatie in jouw huis. Milieu Centraal adviseert om met een energieverbruiksmanager het gasverbruik van de hr-ketel en het stroomverbruik van de IR-panelen goed te monitoren. Tip: kies voor een energieverbruiksmanager die het verbruik corrigeert voor de buitentemperatuur (verbruik per gewogen graaddag) want daarmee kan je verschillende maanden en jaren goed vergelijken om te zien of je echt energie bespaart.

Voordeel berekenen

Je stoot met IR-panelen als bijverwarming minder CO2 uit dan met gas als je voor iedere m3 gas (1884 gram CO2) die je bespaart maximaal 4,6 kWh (413 gram CO2 per kWh, huidige grijs-groene mix) extra aan stroom verbruikt. Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere m3 gas (63 cent) die je bespaart maximaal 3,1 kWh (20 cent per kWh) extra aan stroom verbruikt.

Rekenvoorbeeld

Stel je bespaart door de badkamer niet meer met de radiator te verwarmen per jaar 60 m3 gas uit. En stel de IR-panelen in de badkamer verbruiken per jaar 100 kWh stroom. Je uitstoot van CO2 vermindert met 70 kilo CO2 per jaar. Je energierekening daalt met 18 euro per jaar.