werking zonnepanelen


Hoe werkt het precies?

Een zonnepaneel bestaat uit tientallen geschakelde zonnecellen welke voornamelijk gemaakt zijn van het materiaal silicium (het hoofdbestandsdeel van zand).

Een zonnecel zet zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Dit noemt men ook wel het fotovoltaïsche proces (dit werd in 1839 ontdekt door Edmond Becquerel). 

Wanneer we in detail naar het opwekken van elektriciteit in een zonnecel kijken, ontstaan er drie effecten:

  1. De fotonen (lichtdeeltjes) in het zonlicht raken de zonnecel en worden door de cel geabsorbeerd.
  2. De zonnecel bestaat uit een n-laag en een p-laag. De n-laag bestaat uit elektronen welke door zonlicht vrij worden gemaakt om te bewegen. De p-laag heeft vrije ruimten waar de elektronen naartoe kunnen bewegen.
    Door het verplaatsen van elektronen ontstaat er een constante spanning in de verbinding van de zonnecel. Deze spanning wordt als elektrische stroom afgevoerd door het zonnepaneel.

  3. Zonnecellen van een regulier zonnepaneel zijn in serie geschakeld. Hierdoor wordt de stroom uit iedere cel afgevoerd via de kabel naar de omvormer. Met een zonnepanelensysteem.

Gemiddeld wekt een zonnepaneel van Zonneplan 270 watt op onder de standaard test condities. Een zonnepaneel bestaat uit 72 cellen. Dat betekent dat iedere cel gemiddeld 3,75 watt vermogen levert onder de ideale omstandigheden. Op een gemiddeld dak in Nederland is dit zo'n 3,5 watt. 

Heeft u behoefte aan contact met ons? 

Type zonnepanelen

Deze twee type zonnepanelen zijn de meest voorkomende type's die toegepast wordt voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.

1: Monokristallijn Zonnepaneel

Duurder dan polykristallijn en dunne film en deze heeft een zeer hoog rendement en is ideaal voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig. 

2: Polykristallijn Zonnepaneel

Goedkoper dan monokristallijn en deze heeft een goed rendement verder is deze Ideaal voor grote oppervlaktes. 

1. Monokristallijn zonnepanelen

Een van de technieken welke gebruikt wordt om zonnepanelen te fabriceren is monokristallijn. Monokristallijn zonnepanelen worden doorgaans veel gebruikt voor zonnestroom systemen. Wanneer je overweegt om dit type PV-panelen te kopen is het raadzaam om meer over de eigenschappen te weten te komen. Je kunt dit type vervolgens vergelijken met de andere soorten panelen om zo tot een beslissing te komen. Wat dit type paneel onderscheidt van de rest is dat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Dit is te danken aan het langzame afkoelingsproces. Vervolgens worden er staven gemaakt en waarvan de dunne laagjes gefabriceerd worden.

Wat is monokristallijn?

Monokristallijne zonnepanelen zien er een stuk donkerder/zwarter uit dan de panelen welke je mogelijk kent. De installaties met monokristallijne panelen hebben een zeer goed rendement. Ze kunnen namelijk een rendement behalen van 16%. Ook is het vermogensbehoud zeer hoog. Na 10 jaar is er nog steeds een vermogen van 92% en na 20 jaar is het vermogensbehoud nog 82%.

Waarom kiezen voor monokristallijn?

Vooral als je een klein dakoppervlak hebt of een kleine ruimte om de zonnepanelen te plaatsen is het slim om voor deze soort te kiezen. Per m2 kun je dus meer zonnestroom opwekken en op deze manier toch een bepaald aantal kWh's op jaarbasis produceren. Behaal je je kWh doelstelling ook met polykristallijne panelen (omdat je wel over een groot dakoppervlak beschikt)? Dan kun je beter voor deze variant kiezen omdat die een stuk goedkoper in de aanschaf zijn. Neem vrijblijvend contact op met installateurs die jou graag verder helpen.

Nadelen

Een nadeel is helaas dat monokristallijne zonnepanelen niet zo goedkoop in de aanschaf zijn (vergeleken met polykristallijne zonnepanelen bijvoorbeeld). Doordat het productieproces anders is, zijn de kosten een stuk hoger om ze te maken.

Vergelijking zonnepanelen

Er zijn momenteel meerdere soorten zonnepanelen op de markt. In het overzicht onderaan deze pagina zijn ze op een rijtje gezet. Zoals je kunt aflezen uit de tabel, behoort de monokristallijn tot de beste kwaliteit zonnepanelen. Het rendement is zeer hoog en je hoeft er minder m2 van te installeren. Vooral als je een klein dak hebt, is dit type ideaal. Het is echter wel iets duurder dan polykristallijn en dunne film panelen. Dankzij het hoge rendement kun je het systeem echter wel sneller terugverdienen.

2. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen worden, net zoals monokristallijn, vaak gekozen voor zonnestroom systemen. Als je overweegt om een zonnestroom systeem op het dak te laten plaatsen, ben je vast aan het kijken naar alle mogelijkheden. Je hebt keuze uit vier verschillende soorten PV-panelen. De keuze voor het type paneel is belangrijk, omdat het invloed heeft op het rendement van het totale systeem. Bovendien verschillen de soorten ook in prijs. Elke type heeft ook andere plus- en minpunten. Polykristallijn is een van de meest gangbare keuzes.

Productieproces

Polykristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan de blauwe kleur. Een ander uiterlijk kenmerk is dat het lijkt alsof je verschillende blauwe gebroken scherven ziet. Het productieproces van dit type paneel is minder ingewikkeld dan bij monokristallijn panelen. Het verschil tussen polykristallijne panelen en monokristallijn panelen is dat een monokristallijn zonnecel uit één kristal bestaat. Om polykristallijne zonnecellen te maken wordt de grondstof silicium op een hoge temperatuur gesmolten. Tijdens de afkoeling ontstaan er zonnecellen die uit meerdere kristallen ontstaan en die kriskras door elkaar liggen. Hiervan worden plakjes gemaakt die voor zonnepanelen gebruikt worden.

Precies weten wat zonnepanelen voor uw situatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op en vraag vrijblijvend uw offerte op maat aan.

 Informatie

 Buren korting                                   Offerte aanvraag 

 Algemene Voorwaarden               Privacy statement

 Solution Plus

 Over ons                                       Contact

 Contact                                             

Erve klopper 9                                7577SR Oldenzaal                                  06-40433501                                            E-mail: info@solution-plus.nl                     KvKnr.: 65809866                                    BTWnr: NL002430305B52